a
2017. november 15-16.
csak
0
nap
0
óra

2016 szakterületei


Merre tovább HR?

Különleges év az idei, hiszen szinte minden szakterületen változások és újdonságok sora állítja a vállalati oldalt kihívások elé. A Personal Hungary szakértői csapata idén is azon dolgozott, hogy a legfrissebb témákat, legizgalmasabb előadásokat hozza el a kiállításra. Most szakértőink egy-egy kérdésre adnak választ. A további kérdésekre pedig az előadások, szakmai beszélgetések keretében. Kérdezzen idén Ön is tőlük!

Bérezés, Juttatások, Ösztönző rendszerek

Mennyire tartja nagy átalakításnak a parlament által június 7-én elfogadott új cafeteria rendszert?

Jelentősek a változások. A legnagyobb újdonság, hogy a 34,51 százalékkal adózó béren kívüli juttatások között 2017-ben megjelenik a készpénz évi 100 ezer forintig.

Emellett ebben a körben maradnak a Széchenyi Pihenőkártya ismert alszámlái, a vendéglátás, a szállás és a szabadidős szolgáltatások. E cafeteria elemeknél a közszférában 200 ezer, a versenyszférában pedig 450 ezer forint lesz a kedvezményes határ. 2017 slágerei érzésem szerint az adómentes juttatások lehetnek, melyek köre bővülni fog. Bekerül a mobilitási célú lakhatási támogatás, ami öt évig adható, a különböző egészségügyi szolgáltatások és a bölcsődei mellett már az óvodai ellátások térítése is. – válaszolt Fata László a Personal Hungary bérezés, juttatások és ösztönzőrendszerek szakértője

Munkajog, Munkaügy

Egyre több munkáltató rendel képzést a HR-esek és a vezetők munkajogi felkészítésére az utóbbi években - mondja dr. Fodor T. Gábor ügyvéd, a Personal Hungary Emberierőforrás Menedzsment Szakkiállítás munkajogi szekciójának vezetője. Azt vallja, hogy egy jól működő vállalkozásban kevés ügy végződik bíróság előtt.

Akadnak cégek, amelyek HR-esüket felsőfokú jogi asszisztensi tanfolyamra íratják be.Mire jó ez az OKJ-s diploma?

A munkajoggal kapcsolatos tevékenység 80 százalékát lefedi. Ezzel a végzettséggel a HR-es érzékeny lesz a munkajogi „helyzetekre”, kiszúr hibákat, kockázatokat a szerződéstervezetekben vagy a vállalat működésében. Jelentősen megkönnyíti a külsős munkajogi tanácsadóval való együttműködést, ám nem váltja ki az ügyvédi munkát. Utóbbi a különböző jogágak összefüggéseihez, a komplexebb kérdések helyes megítéléséhez, kezeléshez, és a cég bíróság előtti képviseletéhez elengedhetetlen. – fogalmazta meg válaszát dr. Fodor T. Gábor, a Personal Hungary munkajogi és munkaügyi szakértője.    

Corporate Health

Hogyan induljon neki az a munkaadó, amely belevágna az egészségfejlesztésbe?

Mindennek az alapja a munkavédelemről szóló törvényben foglaltaknak való minden nemű megfelelés – a védőfelszereléstől az ergonómikus irodai széken át a munkahely szellőzéséig. Ha ez biztosított, akkor lehet elkezdeni építkezni.

Az első lépés az aktuális állapot felmérése. Készüljön egy egészségterv kérdőívvel, szűrővizsgálattal, interjúkkal, meglévő belső adatok feldolgozásával, felhasználásával, és külső szolgáltatók bevonásával. Az interjúzás történhet úgy, hogy a vezető illetve a szakértő elbeszélget a dolgozókkal, felméri az igényeket, mire lenne szüksége a dolgozóknak ahhoz, hogy egészségesebben éljenek. Majd ezek alapján a cég priorizál a szervezetre, a dolgozókra gyakorolt hatás, idő, erőforrás és költségek ráfordítása alapján. Így állhat össze egy 3-5 évre szóló intézkedési terv – válaszol Horváth Emil a Personal Hungary Corporate Health szakértője.

Toborzás, Kiválasztás

Milyen trendeket lát a piac három típusú szereplőjénél: a megrendelő cégeknél, a jelölteknél és a fejvadászoknál?

Nagy átrendeződések figyelhetőek meg a megrendelői körben. Megjelent egy új réteg, a kisvállalati szektorból kinőtt néhány milliárdos bevételű, 200 fő feletti magyar középvállalatok köre. Itt a tulajdonosi kör felismerte, mennyire fontos az, hogy a céghez illő legjobb vezetők irányítsanak. Csak így tudják felvenni a versenyt a Magyarországon levő külföldi versenytársakkal. Ehhez pedig professzionális külsős segítséget vesznek igénybe.

Ezzel szemben a nagy multinacionális vállalatoknál a szervezetek laposabbá váltak, a vezetői pozíciók csökkentek. Nem ritka, hogy egy regionális központból több ország ugyanazon szakterületéért – például kereskedelem, marketing, informatika - felel egyetlen menedzser. Például Prágából a cseh, lengyel, szlovák, magyar piacért felelős vezető. Sajnos ritka, hogy Budapest kapjon regionális központ szerepet nagy cégen belül, egyre többször Prága, Varsó vagy akár Bukarest kerül elénk. Így vezetőkeresésben néhány multi visszavett a megbízásokból – mondta el Lipcsei András, a Personal Hungary toborzás kiválasztási szakértője.    

Szervezetfejlesztés, Képzésfejlesztés

Mit jelent ez az elsőre kissé ridegen hangzó szó: „szervezetfejlesztés”?

A szervezetfejlesztés számomra egy fontos eszköz, amely ahhoz segíti a cégeket, hogy eredményesek és hatékonyak legyenek, hogy versenyelőnyüket képesek legyenek megszerezni és megtartani. A vezetők rengeteg energiát fektetnek egy szervezet felépítésébe, a folyamatok és a hierarchia kialakításába. Paradox módon később éppen ezek a keretek képesek ellehetetleníteni a hatékonyságot, a kreativitást, az innovatív szellemet, az eredményeket. A szervezetfejlesztés fontos eszköze a pontos önképnek, a folyamatos önvizsgálatnak. A szervezetfejlesztés az az eszköz, amellyel megkapom, többek közt az alábbi kérdéseimre a választ: „Vajon a cégem felépítése és működésmódja tökéletes a kitűzött célok eléréséhez? Ha nem, akkor hogyan tehetem azzá?” Így már nem is olyan rideg ez a kifejezés: szervezetfejlesztés – adta meg válaszát Nagy Andrea, a Personal Hungary Szervezetfejlesztés, Képzésfejlesztési szakértője.

Változásmenedzsment

Mennyiben változtak a céges megbízások az utóbbi években a változásmenedzsment területén?

A cégek sokkal gyorsabban szeretnék a változási folyamatot végigvinni. Ennek oka, hogy a technológiai fejlődéssel nagyobb lett a konkurenciaharc, rövidült a termékek életciklusa, egyre inkább a globális piacon kell felvenni a versenyt. Ez pedig a területünkön olyan megbízásokban csapódik le, mint „Hogyan tudok ütőképes csapatot építeni, ami képes a változó igényekre reagálni, elébe menni?”, „Hogyan tudom a szervezeti kultúrát az innováció irányában elmozdítani?” „Hogyan tudom a tehetséget megtartani?” „Hogyan tudom elősegíteni a munkatársi elköteleződést?” – mondja Szabó Zsófia, a Personal Hungary változásmenedzsment szakértője.

HR Informatikai Rendszerek

Milyen területeken a legjellemzőbb, hogy professzionális informatikai rendszereket használnak a magyar vállalatok?

A bérszámfejtés, a munkaidő nyilvántartás vagy a szabadság és beosztástervezés területét sok szervezet kezeli professzionális vagy fél-professzionális rendszerek segítségével. Emellett a HR nyilvántartások, a dolgozói törzsadatok és beléptető rendszereket támogatják még a hazai vállalatok informatikai rendszerrel a jelen gyakorlata szerint. A jövő témái, véleményem szerint a toborzás-kiválasztás, a kompetencia-, teljesítménymérés és értékelés, a tehetség- és vezetőképzés, a karriertervezés, kommunikáció és még a well-being, az adatelemzés vagy éppen a prediktív analitika és a munkaerő menedzsment témakörei lesznek.

Otti Csaba szintén 2016-ban csatlakozott a szakértők csapatához és lett a Personal Hungary HR Informatikai rendszerek szakértője. Csaba először villamosmérnöki, ezután közgazdasági, majd biztonságtechnikai diplomát szerzett. Jelenleg az Óbudai Egyetem PhD. végzős hallgatója, humán biztonság témájában. A Login Autonom Kft.-nél 16 éve fejleszt humán menedzsment szoftvereket. Több egyetemen kutat és oktat aktuális HR témákban (pl. ENA – dolgozói hálózatelemzés, HR felmérések kockázatelemzése és minimalizálása, ember – gép kommunikáció), a legújabb redményeket a gyakorlatba is átültetve. Ezt az erőfeszítést 2015-ben a Deutsche Telekom a legjobb üzleti alkalmazás különdíjjal értékelte egy nemzetközi szoftverversenyen.

Gamification & Oktatójáték

Melyek lesznek 2017 legfontosabb fókusztémái a gamification és az online tanulás témakörében?

Fontos kérdés lesz, hogy a Big data miként hat majd a gamification és az online tanulás területeire és miként segít hozzá minket a perszonalizált tanuláshoz. A mobil tanulás eddig egy érdekes kihívás volt - mára minimum elvárássá vált vállalati környezetben. Kiemelném, hogy idén a hatékonyság mérése, a KPI-ok garantálása felkerült a gamification szolgáltatók feature-listájára.

Emellett a működő gamification megoldások és a munkahelyi elköteleződés kerülnek majd gyakran terítékre. A VR és az AR technológiák egyelőre inkább még csak kuriózumként szerepelnek. Ezek most a mobil és gaming eszközökön számítanak hot topicnak, de várhatóan átszivárognak majd az oktatásba is - mondta el Fekete Zsombor a Personal Hungary Gamification & oktatójáték szakértője.

Fekete Zsombor idén csatlakozott a Personal Hungary szakértői csapatához. Zsombor pályáját társadalomkutatóként kezdte, a Miskolci Egyetem szociológia szakán végzett. 2002 óta foglalkozik elearning tartalmak fejlesztésével, videojátékok elemzésével, 2009 óta pedig oktatójátékok tervezésével. Több egyetem rendszeres vendégelőadója. Az egyszervolt.hu játékdizájnereként több nemzetközi díjat nyert. 2013 óta nagyvállalatoknak segít abban, hogy alkalmazottaik szenvedélyesebben és produktívabban végezzék munkájukat.

Médiapartnerek